2018. május 23., szerda

4. nap - Kiskőrös


A soltvadkerti fagyizás után utunk Kiskőrös felé irányult. A buszon mindenki álomba merült, majd Petőfi szülőhelyén találtuk magunkat. A szülőház mellett álló emlékmúzeum udvarán megtekintettük Petőfi mellszobrát, amely előtt Endre tanár úr egy keveset mesélt nekünk, majd közös fotót lőtt nekünk Szivárvány és Laura. Páran közülünk megtekintették a sétálóudvaron a 13 aradi vértanú emlékfalát.



A XVIII. század utolsó harmadában épült emlékház már az 1880-as években zarándokhellyé vált. Az utcai szobában - mely szinte változatlanul maradt az idők folyamán - a család egykori bútorai, a szabadkéményes konyhában pedig korabeli főzőedények találhatók.


Petőfi szülőháza 1780 körül épült, a legrégebbi leírás szerint zsellér állományú ház udvarral, 130 négyszögöl területtel, házszáma 9. 1821-24-ig Makovinyi Márton borbélymester tulajdona a háromosztatú, középpadkás, vert falú, nádfedeles népi műemlék, amit Petrovics István a fent jelzett időben bérelt. 1859-ben Makovinyi Klára örökölte, 1863-ban csereszerződéssel került Martinovits Pál kötélfonó mester és felesége, Varga Terézia tulajdonába. 1861-ben Ivánka Imre kezdeményezésére a házat megjelölték a ma is olvasható márványtáblával. "Itt született Petőfi 1822. december 31."


A szülőház mellett álló kétszintes emlékmúzeumban Petőfi életútját bemutató állandó kiállítást és évente több rangos tárlatot láthatnak az ide érkezők.


Az itt töltött idő elteltével elindultunk a Bugaci pusztán található vendéglő fele, ahova már kiéhezve vágyakoztunk.

x

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése