2018. május 23., szerda

3. nap - A Fiumiei úti sírkert.



   Az öntöde meglátogatása után elmentünk autóbusszal a Fiumiei úti sírkerthez. Latabár Endre tanárúrtól az utazás alatt sok érdekes újdonságot tudtunk meg a sírkert múltjáról és történetéről. Mikor megérkeztünk átsétáltunk a fákkal szegélyezett főúton és megtudtuk, hogy a sírkertben emlékművek vannak felállítva az 1848 illetve I. és II. Világháborúban elhunyt hősök tiszteletére.

   A magyar hőseink mellett költők, írók, bankárok, ügyvédek, doktorok és nemes családok sarjainak sírjai is megtalálhatóak. Érdekességként elmesélte, hogy Andre Gunder Frank híres szakács, megváltoztatta a magyar gasztrónomiát. A tanár úr elvitt a Batthyányi Lajos síremlékéhez is, aki tagja volt az országgyűlés reformköveteléseit Bécsbe vivő küldöttségnek. V. Ferdinánd király 1848. március 17-én őt bízta meg az első magyar minisztérium (kormány) megalakításával. Az 1848. március 23-i ülésen terjesztette fel minisztereinek jegyzékét (Batthyány-kormány). Első feladataként kidolgozta, illetve kidolgoztatta az átalakulás törvényeit, és azokat elfogadtatta az utolsó rendi országgyűléssel. Kormánya e törvények hatályba lépése után, április 11-én kezdett működni. A rendkívül nehéz kül- és belpolitikai helyzetben Batthyány kiváló teljesítményt nyújtva kortársai fölé magasodott: az 1848 márciusában hatalomra került kormányzatok közül az övé maradt a legtovább (több mint fél évig) hivatalában.

    Batthyányt a vádpontok igazolására tíz alkalommal hallgatták ki február 12. és március 26. között. Az 1849. augusztus 16-án Olmützben összeült haditörvényszék először börtönbüntetésre és vagyonának elkobzására ítélte, majd ezt Schwarzenberg és a bécsi udvar nyomására kötél általi halálos ítéletre változtatta, de úgy, hogy az elítéltet az uralkodó kegyelmébe ajánlotta. A császár, Haynau október 3-án jóváhagyta a halálos ítéletet, elrendelte Batthyány felakasztását. Az utolsó, engedélyezett látogatáson felesége egy parányi tőrt csempészett be neki. Ezzel súlyos sérüléseket ejtett a nyakán, de életben maradt. Sebei miatt az ítéletet kénytelenek voltak golyó általira módosítani. Ennek megfelelősen október 6-án a pesti Újépület (Neugebäude) udvarán kivégezték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése