2018. május 23., szerda

3. nap - Ganz Ábrahám Öntödei Múzeum


  Kirándulásunk harmadik napján ellátogattunk a Ganz Ábrahám Öntödei Múzeumba. Miután megcsodáltuk a Citadellát és a budai várat, a Petrikes diákok társaságában megérkeztünk a II. Kerületi múzeumba.
   Az Öntödei Múzeum – 1969-es alapítása óta – a Ganz Ábrahám által 1845-ben alapított Ganz-gyár egykori öntödéjében működik. Az 1858–62 között épült csarnokban Közép-Európa első és hosszú időn át egyetlen kéregkerék-öntödéje működött, de vasúti kereszteződési elemeket és gabonaipari őrlőhengereket is gyártottak. Az üzemi termelés 1964-ben állt le. Bezárása után Kiszely Gyula technikatörténész kezdeményezésére és irányításával ipari műemlékké nyilvánították, és a szükséges helyreállítás után 1969. május 20-án nyitották meg. Ekkor az intézmény fenntartója a diósgyőri Lenin Kohászati Művek volt, majd 1994-ben lett az Országos Műszaki Múzeum, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum fiókintézménye. Az épületet 1992-ben felújították.

    Megcsodáltuk Ganz Ábrahám  életének emlékeit és a fémöntészet hazai kellékeit. Érdekes volt betekintést nyerni egy vasöntöde titkaiba, látni a kiállított tárgyakat, mint például: az öntöttvas kályhákat, a hihetetlen precizitással kidolgozott harangokat és domborműveket, valamint a forradalmi újításnak számító vonatkereket. Gábor Áron rézágyújának másolata is várt ránk, ez lévén az egyik példány a két másolat közül, az eredetit Csíkszeredában őrzik.




   Lábaink  megfáradtak  a kimerítő túrától, viszont még hátra volt a Fiumei úti temetőkert meglátogatása is. Rengeteg élménnyel gazdagodva nézünk elébe a holnapi napnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése