2018. május 23., szerda

4. nap - Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium csapata a negyedik napon meglátogatta az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjteményt, amely számunkra egy nagy élmény volt.
Nagykőrös Budapesttől körülbelül 80 kilométerre délkeletre, Cegléd és Kecskemét között félúton fekszik. Az Alföldön, a Duna–Tisza közi homokhátságon terül el.   Az 1848-as forradalom után élte Nagykőrös a virágkorát, mikor is több akadémikus is a gimnáziumban tanított, köztük  Arany János is. 
 A város neve az ott található kőrisfától származtatható.  Nagykőrös sajátos mezővárosi arculatát a műemlékek, műemlék jellegű és városképileg jelentős épületek adják, amelyek a város több évszázados múltját tükrözik. A város nevezetes személyisége Arany János, akiről több intézményt is elneveztek. Nagykőrösön nevét viseli az Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, és a városban működik az irodalmi, tudományos és művészi tevékenységgel foglalkozó Arany János Társaság.
1851 őszén a nagykőrösi egyháztanács meghívta Aranyt a gimnázium magyar irodalmi tanszékére. Családostól átköltözött Nagykőrösre, s kilenc éven át tanított a magyar mellett latint és görögöt. A forradalom után élte Nagykőrös a virágkorát, mikor is több akadémikus is a gimnáziumban tanított, köztük Arany János.
A múzeum udvarán található szobrok azokat a kiskőrösi tanárokat ábrázolják, akik a Magyar Tudományos Akadémia tagjai voltak.  Nagyon sajnáljuk, hogy nem látogathattuk meg a múzeumot, mert felújítás alatt van, reméljük legközelebb.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése