2017. szeptember 30., szombat

5. nap - Bánffyhunyad

Petőfi Sándor - kopjafa 

A református templomban 

A Bánffyhunyadi Református Templom 
Bánffyhunyad
A hazaút előtt is vár még minket egy érdekes hely, ugyanis el fogunk látogatni Bánffyhunyadra, amely egy város a romániai (vagy inkább erdélyi) Kolozs megyében. Itt a Petőfi-emlékművet, a Petőfi és több más író által használt, a református templom kertjében álló asztalt, és magát a templomot fogjuk megnézni. Bánffyhunyadról érdekes azt is tudni, hogy egyike annak a tizennégy településnek, amelyek a megyében GMO-mentes régiót alakítottak. 
Nevének eredete
A helység (Bánffy-Hunyad) elnevezésének első tagja a Losonczy Bánffy család nevéből ered. A név második része a régi magyar Honod személynévből származik.
Gasztronómiai érdekességek
A lakosság magas szintű anyagi kultúrájának a következtében a város és vidékének étkezési művészete Erdély-szerte híres. Az erős bánffyhunyadi háziborok (hunyadi guggolós), a gyomorrontások azonnali gyógyszeréül is használatható zsoboki sompálinka, a zsoboki kecskesajt, a pörkölt hagymával elkészített körösfői burgonyás laska, az egész Kalotaszegen megtalálható, s mind a mai napig csereáruként is használatos, rézüstökben készült fekete szilvaíz, a magas zsírtartalmú bivalytej, a vastag bivalytejföl, valamint a hatvan fok fölötti erősségűre főzött szilva-, alma- és vegyespálinka kiváló minőségű helyi termékek. A román ételkülönlegességek közül a bánffyhunyadi telemea (sós tehén-, bivaly- vagy juhsajt), a nemzeti ételnek számító, faparázson sütött, szegfűszeg-, fokhagyma- és borsfűszerezésű, disznó-, marha- és juhhúsból készült miccs, a tejfölös és zöld csípőspaprikás pacalleves, valamint a tejfölös-vajas túrós puliszka általános közkedveltségnek örvendenek.
Dibáczi Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése