2017. szeptember 28., csütörtök

2. nap - Kolozsvár


Kincses Kolozsvár

Képtalálat a következőre: „kolozsvár”


Kolozsvárra a nap második felében mentünk. Az egész kolozsvári túra alatt velünk tartott egy erdélyi osztály. Nagyon tetszett a város, de jobban örültem volna egy kicsit több szabadidőnek, hogy a kötött programon kívül egyénileg is körülnézhessünk kicsit részletesebben. 
Dibáczi Dániel, Gáspár Vendel, Perlaki Ali, Nagy Dominik, Szabó Zsolt, Tóth Benjamin, Tamáska Roland, Bató Balint, Poós Dániel

Meglátogattuk a Szent-Mihály templomot, ahol körbenéztünk, és elmesélték tanáraink a templom történetét. Bethlen Gábor építtette újjá a templomot, és a nevét viselő délkeleti sarokbástyát. Itt is találtunk kapcsolatot Nagyenyed és Bethlen Gábor között. 
1848. május 29-én itt mondták ki az uniót Magyarország és Erdély között. A kiegyezést követően Kolozsvár elvesztette fővárosi szerepét, ipara elmaradt Temesvár, Nagyvárad és Arad mögött, de továbbra is a tudományos és kulturális központja volt. 


Szabadidő

A szabadidőt élveztem a legjobban, mert akkor elmehettünk szétnézni, és enni valamit. Pár osztálytársammal elmentünk gyrost enni az egyik kis utcába, ahol egy kisboltot is találtunk, ahol be tudtunk vásárolni. A vásárlás előtt elment pár osztálytársunk pénzt váltani, mert ezt a kirándulás előtt nem tették meg. Végül elmentünk fagyizni, és sütizni, és el is repült az a röpke egy óra amit kaptunk.


Házsongárdi temető

Kolozsvár történelmi temetőkertje, melynek bejárata a Petőfi utcából nyílik. Itt nyugszanak a sok évszázados hősök és a magyar írásbeliség nagyjai mint pl. Dsida Jenő, Jósika Miklós. Vallásfelekezeti és nemzetiségi különbség nélkül temetkeztek ide szászok, magyarok, románok az évszázadok alatt. 
 A reformkorral kezdődően divatba jött a temetőkultusz. A főúri családok, egyházak versengve emeltek szebbnél szebb emlékműveket, kriptákat, mauzóleumokat nagy halottaiknak, szeretteiknek. Művészeti értékeik miatt is meg kell említenünk a négy oroszlántól őrzött Kendeffy-emlékoszlopot (Hess János bajor szobrászművész alkotása), térhatásáért a neoromán iktári Bethlen-kripta, amely Ybl Miklós műve, érdemel említést. Sok a klasszicizáló síremlék, mint pl. Kéler Ilona, Jósika Miklós - akinek a szülőházát láttuk Tordán, Brassai Sámuel, valamint a Bethlen, Korbuly–Barcsay családok, Sigmond Elek mauzóleuma. 
Itt a temetőben először rossz irányba indultunk el, és felmentünk a temető legtetejébe. De aztán orvosoltuk a hibát, és visszagyalogoltunk, aztán a temető történelméről is meséltek nekünk a tanáraink. 
Megkoszorúztuk Apáczai Csere János sírját. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése