2017. október 1., vasárnap

MagunkrólPetrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnázium 


Iskolánk a főváros egyik legrégibb múltra visszatekintő intézménye, melyet 1879-ben alapítottak. Központi fekvése, jó megközelíthetősége a Keleti pályaudvar közelsége fontos szempont a Budapestről, az agglomerációból és a vidékről bejáró tanulók számára.Egy évszázadon át a vegyészképzés jelentette az intézmény fő szakmai irányvonalát. A 90-es évek alapvető átalakulást hoztak az iskola képzési rendszerébe, mivel az addig hagyományos, egyedülálló vegyészképzést a megváltozott gazdasági és a társadalmi igényekre reagálva az iskola új képzések beindításával egészítette ki, megkezdődött a környezetvédelmi és informatikai technikusképzés, valamint a kapcsolódó szakmacsoportos alapozó oktatás.A további profilbővítés keretében 2004-ben beindítottuk a nyelvi előkészítő évfolyamot, majd 2005-ben az angol-magyar két tanítási nyelvű vegyész képzés bevezetésével egy jelentős minőségi változás vette kezdetét. 2008 szeptemberében kilenc iskola (szorosabban 5) integrációjával kezdte meg működését a Petrik TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ).2013. január 1-jével a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola is állami fenntartásba került. Fenntartója és működtetője a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lett. Közvetlenül nem tartozott tankerülethez, a tankerület igazgató feladatait a Fővárosi Szakképzés-szervezési Főosztály vezetője látta el. 2015. július elsejétől iskolánk 11 hasonló profilú intézménnyel együtt a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumba tartozik.

A rendelkezésre álló humánerőforrás és a korszerű infrastruktúra lehetőségeit felhasználva

jelenleg az intézményben vegyipari, környezetvédelem-vízgazdálkodás és informatika szakmacsoportokban folyik alapozó, érettségire felkészítő középiskolai oktatás és szakképzés

Iskolánk kiemelt célja az általános emberi és szakmai értékek megismertetése és elfogadtatása. A rendelkezésre álló humán erőforrás és a korszerű infrastruktúra lehetőségeit igyekszünk sokoldalúan felhasználni, és több szakmacsoportban magas színvonalon, a munkaerőpiac igényeihez és elvárásaihoz igazodva képezni, tovább képezni a jelen és a jövő szakembereit.Bethlen Gábor Kollégium 
Bethlen Gábor Kollégium - az Őrhegyről 


A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Erdély aranykorában, Bethlen Gábor fejedelem uralma alatt épült Gyulafehérváron, 1622-ben. A kollégium történetében összesen három nagy pusztulás volt, az 1658-os török dúlás után az iskola ideiglenesen Kolozsvárra költözött, majd négy év elteltével Apafi Mihály erdélyi fejedelem rendeletére a kollégium itt épült meg, Nagyenyeden, immár véglegesen.

Jókai Mór A nagyenyedi két fűzfa című alkotásában írja le az 1704-ben történt eseményeket, amikor Nagyenyedet Rabutin generális csapatai pusztították el. 1711-ben az angol királyi pénzből újjáépül az iskola.

Nagyenyed történetének talán egyik legsötétebb időszaka 1849. Január 8-9 között és a azt követő napok volt. Axente Sever és Simion Proda haramia “hada“ közel ezer lakost gyilkolt le álmában – az iskola elpusztult, rengeteg értékes könyv veszett el a román felkelők miatt. Hiába a sok kín, megpróbáltás, napjainkban a kollégium büszkén tűnik ki Nagyenyed épületei közül. Az Erdély fénykorában épült iskola most éli saját fénykorát, hála az önzetlen embereknek, akiknek ballagásuk után is az iskola szívügyük maradt. A 2015-2016-os tanév második felében új rendszer lett beiktatva, azaz minden óra külön tanteremben történik, követve a nyugati példát. A kabinet-rendszerrel együtt sok más is érkezett az iskolába. A megpályázott pénzből interaktív táblákra, új számítógépekre, bútorberendezésekre tett szert az iskola, arról nem is beszélve, hogy az alma mater felújítása is nemsokára befejeződik.

Az iskolánkban jó a közösségi élet. Számtalan délutáni tevékenység van, mindenki megtalálja a hozzá illő foglalkozást, és hasznos idővel töltheti szabadidejét. Ezekből egy pár: cserkészet, néptánc, reneszánsz, régi-zene, kézilabda, kosárlabda. Igaz, hogy csak júniusban lesz kész, de a felújításnak köszönhetően az iskola nagyon jó körülmények között fogja tudni fogadni szeptembertől a diákokat. Tehát, a lelkes diákok még jobb körülmények között fognak iskolába járni. Az egyik diák ezt mondta az iskoláról: “Szeretek járni a kollégiumba, mert anyanyelvemen tanulhatok, magyar társaságban vagyok. A kollégium épülete, ahogyan közrezárja az udvart, elválasztva minket a sürgő- forgó várostól, azt a benyomást kelti, hogy más világba lépek be. Egy világ melynek megvannak a maga szabályai, a maga titkai”. A kollégiumban elég sok ösztöndíj van. Ezen kívül olyan programok is vannak, melyeknek keretén belül szinte az összes bentlakó ingyen lehet itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése