2018. május 23., szerda

3. nap - Sziklatemplom


A Vásártér megtekintése után elsétáltunk a Gellért-hegyi Sziklatemplomhoz. Egy festői táj tárult elénk, így mindenki fényképeket készített. Amint beléptünk a templom belsejébe, páronként kaptunk egy-egy fülhallgatót, amiben a templom történetét és érdekességeit hallgathattuk, miközben körbejártuk e barlang templomot.

 A Sziklatemplom két részből áll: a felső, ősi barlangból (Szent Iván-barlang, majd utóbb Lourdes-i Barlang) és egy alsó, a hegy belsejében elhelyezkedő, mesterségesen kialakított sziklaüreg rendszerből. 1924-ben vetődött fel a sziklatemplom építésének gondolata, amikor egy magyar zarándokcsoport Lourdes-ban járt. Megalakult a „Kisegítő Kápolna Egyesület” és a „Szent Gellérthegyi Sziklatemplom (Lourdesi-Barlang) Bizottság”, hogy kegyhelyet állítson Budapesten. Később azonban a barlang természetes üregét, a hegy belsejében robbantásokkal kialakított mesterséges barlangrésszel bővítették ki. Besnyő Jenő Gyula több társával Lengyelországban magára öltötte a pálosok fehér ruháját, és várta a visszatérést Magyarországra. A pálos rend generálisának kérésére Serédi Jusztinián esztergomi érsek, mint területileg illetékes főpásztor, engedélyezte a pálosok letelepedését a számukra épített Sziklakolostorban. 1950-ben a kommunista rendszer eltörölte a szerzetesrendeket Magyarországon. 1951 húsvéthétfőjén az Államvédelmi Hatóság betört a sziklatemplomba, és begyűjtötte a pálosokat. A szerzeteseket egyetlen éjszaka alatt teherautókra rakták és elszállították. Voltak, akiket kivégeztek, a többieket pedig koncepciós vádak alapján börtönbüntetésre ítéltek. A sziklatemplom elpusztult. A bejárata feletti sziklaoromra 1936-ban állított kivilágított fakeresztet 1951-ben ledöntötték.



Mindenki számára rendkívül szórakoztató volt az audiovezetés, ugyanis többször is meghallgathattuk a számunkra érdekesebb információkat. Különleges ez a hely elhelyezkedése miatt, ezért megérte meglátogatni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése